Otvaranje predstavnistva strane firme u Srbiji

Sve sto treba da znate u vezi otvaranja predstavnistva strane firme u Srbiji

Prvi korak koji treba da uradite u vezi registracije predstavnistva strane firme u Srbiji je da procitate ovaj tekst i nakon toga da nam posaljete podatke potrebne za pripremu dokumenata putem emaila info@osnivanje-preduzeca.com. Kompletnu listu podataka mozete pronaci nize u ovom tekstu.

1. Registracija u Agenciji za privredne registre
Prvi korak koji je potrebno uraditi je registracija u Agenciji za privredne registre.

Za ovaj korak, niko iz vase strane firme ne mora da dodje u Srbiju. Za sledece korake – otvaranje bankovnog racuna i registraciju u Poreskoj upravi, zastupnik predstavnistva mora da potpise dokumenta, za sta je potrebno da provede 1 dan u Beogradu.

Potrebna dokumenta i podaci
Radi pripreme dokumenata, potrebno je da nam posaljete sledece podatke:

  1. Podaci o stranoj firmi osnivaču (ime, matični broj, adresa, i ko je zastupnik)
  2. adresa predstavnistva (opcija virtuelne kancelarije – registracije na nasoj adresi objasnjena ispod)
  3. skeniran pasos zastupnika predstavnistva (za domaca fizicka lica moze ili licna karta ili pasos)
  4. original ili overena kopija izvoda iz privrednog registra u kome je strana firma registrovana (za firme iz odredjenih zemalja mora biti overena pecatom apostila). Izvod mora biti preveden i overen od strane ovlascenog sudskog tumaca.
  5. dokaz o bankovnim racunima koje strana firma koristi za poslovanje. U vezi ovoga, potrebno je dostaviti kopije Ugovora o otvaranju bankovnog racuna za firmu osnivaca. Ta kopija mora biti prevedena i overena od strane ovlascenog sudskog tumaca.

Na osnovu prva 3 navedena podatka, mi pravimo 2 dokumenta:
a. Odluku o obrazovanju predstavnistva. Za neke drzave, odluka mora da bude notarizovana i apostilizirana, dok za neke ne. Nakon sto nas kontaktirate, mi cemo vam reci sta je potrebno za vasu zemlju.
b. izjava ovlašćenog lica stranog privrednog društva kojom preuzima odgovornost za sve obaveze koje nastanu u vezi sa poslovanjem predstavništva overena od nadležnog organa overe, sa prevodom overenim od strane stalnog sudskog tumača. Izjava mora biti overena kod nadleznog organa overe.

OPCIJA:
Virtuelna kancelarija – adresa sedista firme – Ukoliko vam je potrebna i adresa za vase predstavnistvo, mozemo vam obezbediti adresu na Novom Beogradu, u trznom centru Enjub u bloku 45, u jednoj od najvecih ulica u Beogradu – ulici Jurija Gagarina. Na tu adresu moze stizati vasa posta, koja ce biti prosledjena vama i telefon nase agencije moze sluziti za kontakte sa Poreskom upravom i bankama.

2. Izrada pecata predstavnistva
Nakon sto je prestavnistvo registovano u Agenciji za privredne registre, mi cemo izraditi pecat za vasu firmu istog dana kada je predstavnistvo registrovano u APR-u.

3. Otvaranje bankovnog racuna za vase predstavnistvo
Pruzamo vam pomoc prilikom otvaranja bankovnog racuna vaseg predstavnistva u Srbiji.

Prilikom otvaranja bankovnog racuna, ukoliko ne zivite u Srbiji, potrebno je da ponesete takozvani beli karton, koji cete dobiti od smestaja u kome odsednete. Budite sigurni da imate beli karton sa sobom pre nego sto odete u banku da otvorite racun.

4. Registracija u Poreskoj upravi
Nakon sto je predstavnistvo stranog pravnog lica registrovano u APR-u, potrebno je dostaviti dodatnu dokumentaciju u Poresku upravu. Mi cemo pripremiti neophodna dokumenta, zastupnik predstavnistva treba da ih potpise i mi cemo ih dostaviti u Poresku upravu.

Za vise informacija, kontaktirajte nas na +381 62 100 24 24 ili na email info@osnivanje-preduzeca.com